Over Mike

Mike (6 juni 1998) is geboren en opgegroeid in het Nederlandse Nijmegen. Toen hij klein was, was hij al gefascineerd door film en muziek. Naar eigen zeggen zong hij de hele dag door liedjes die hij op televisie of op de computer gehoord had. Vanaf zijn twaalfde kreeg hij pianoles en zag hij de mogelijkheid om kleine composities, die hij in gedachten had, op te schrijven en uit te werken. Vanaf zijn zestiende ging hij zich ook meer focussen op compositie dan op pianospelen. Mike merkte dat hij beter kon componeren aan de hand van beelden en gebeurtenissen. Hierdoor kwam zijn echte passie tevoorschijn: componeren voor film.

Toen Mike had besloten om het vak filmcompositie te gaan uitoefenen, is hij begonnen aan een opleiding aan musicube academy in Bonn, Duitsland. Na deze studie succesvol te hebben afgerond, ontving hij het diploma ‘Basic Film Composition & Production’. In 2016 begon hij aan de bachelor opleiding ‘Composition for Film & Theatre’ aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem, Nederland. Tijdens zijn studie heeft hij stage gelopen bij film en trailer componist Joep Sporck in Los Angeles, Verenigde Staten. In juli 2020 heeft hij zijn bachelordiploma ontvangen en is hij afgestudeerd met een 8 gemiddeld. Op ArtEZ heeft Mike de o.a. de onderstaande vakken gevolgd bij de onderstaande leraren:

Compositie voor Film en Theater:
Andries van Rossem
Matthias Wittwer
Rainer Quade
Dolf de Kinkelder


Algemene muziektheorie:
Jean-Marc Bouyeure
Reinhard Siegert

Orkestratie en Harmonie:
Reinhard Siegert

Sound Engineering:
Raoul Soentken

Arrangeren (jazz en popmuziek):
Hein Buying

Sinds september 2021 volgt Mike een Master of Music studie aan the Royal College of Music in Londen, Verenigd Koninkrijk. Met trots mag hij zeggen dat hij deze studie volgt als een RCM Scholar. Tussen de studies door componeert en produceert Mike muziek voor verschillende fictie en non-fictie films. Ondertussen heeft Mike samengewerkt met regisseurs uit o.a. Los Angeles, Chicago, New York City, Edinburgh, Sofia en Utrecht. Naast filmmuziek componeert hij ook muziek voor Dans & Theater en componeert hij zo nu en dan ook autonome stukken. Tijdens zijn studie heeft hij de mogelijkheid gehad deze stukken te laten uitvoeren door fantastische musici zoals Orkest de Ereprijs en het Matangi Strijkkwartet.

Hoewel Mike in verschillende stijlen en emoties componeert, kun je zijn muziek over het algemeen het best beschrijven als fantasievol, licht melancholisch en verhalend waarbij melodieën niet genegeerd worden. Volgens Mike komt zijn muziek het meest tot zijn recht in animatie films en films met een romantische ondertoon. Hij schrijft het liefst in een klassieke orkestrale bezetting, maar hij staat open voor elke muzikale uitdaging. Zo zijn er dus ook verschillende moderne stukken en pop-producties van Mike te vinden en te beluisteren.